İçerik yazarlığı


metin yazarlığı
İş ilanlarına bakarken gözüme ilişen bir ilan bu yazıyı yazmama sebep oldu. Çok isteksiz bir şekilde ilanlara gözatarken "içerik yazarlığı" ilanını gördüm. Bir reklam ajansı vermiş ilanı, 100 kelime için sabit tutulmuş bir ücret var, yazdığınız kadar para da kazanıyorsunuz. Size konu veriliyor. SEO yapısına uygun olarak istenen kelime sayısında içerik hazırlıyorsunuz. Benim de yazma isteğim var tabi her blogger gibi. :) Tecrübe olur bir bakayım neler yazılıyor dedim ve başvurdum. Bir kaç gün sonra telefonda görüştük, anlaştık. İlk olarak bir konu verildi. Ertesi gün yazıyı teslim ettim. Yine bir konu, ertesi gün teslim. Sonra ikişer üçer konu gelmeye başladı. Sonra bir haber sitesine içerik hazırlanması gerekiyordu, hiç onu yazmadım diyerek ona da atladım. :) 

Evet, içerik yazarlığı güzel hoşuma da gidiyor ama ajansla ilgili tereddütlerim var. İlk ödemeyi aldıktan sonra bırakmayı düşünüyorum. Zaten verdikleri para, para değil, sırf neler yazılıyor hangi kurallara göre yazılıyor görmek için başvurmuştum taa en başında. Merak edenler için ücreti de söyleyeyim, 100 kelime 70 kuruş :)
Bu tip işlerde içeriğin niteliğine göre değer artmakla birlikte en azından 100 kelime için 1.5-2tl olması gerekiyormuş öğrendiğime göre.

Ayrıca ajanstan işgillenme sebeplerimden biri de şu. Kadın ilk yazımı görünce çok beğendiğini falan söyledi, sonraki yazılarda artık kontrol etme gereği dahi duymadığını söyledi. Sonra doğrudan site linki verip bu siteye içerik hazırlamamız gerekiyor dedi. İlk ödeme için gerekli kelime sayısını tamamladığımda sıkıntı yaşarsam da, işlerini ucuza yaptırmaya çalışan üçkağıtçı bir ajans olduğuna karar vereceğim. 

Ama yine de yazmak hoşuna gidiyor insanın, sürekli farklı konunlar geliyor önünüze. Hakkında yazmak için araştırmanız da gerekiyor tabi biraz. Çok zevkli buluyorum o yüzden. Ama makinalaşmamak gerekiyor, o zaman yazdıklarınızın değeri de düşüyor. Yani şunu kastediyorum, bazı ilanlar var örneğin şu konuda 10 gün içinde 100 içerik hazırlanmasını istiyor. Konu oldukça dar, kim olursa olsun çok çok zorlanacaktır o işte.
Bir de teklif geldi geçen de şaka gibiydi. Bir internet sitesine günde 10 adet yazı yazılması isteniyor, aylık 100tl'ye. :)


14 yorum:

  1. Ödedikleri ücret çok düşükmüş ama değişik bir deneyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, para kazanmak için yapılacak bir iş değil zaten.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Mailime cevap alamadııım. :) Maillerinizi kontrol eder misiniz?

      Sil
  3. Kendi blogunuzla pek ilgilenemeyebilirsiniz bir süre sonra. Blogda yazmak keyifli de, diğer şekilde görev gibi gelebilir, bu da sıkıntıya sokabilir insanı.
    Yine de sizin için bir deneyim olacak tabii.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün zamanımı ona ayırmaya karar verirsem evet öyle olur, ancak ben o kadar yoğun şekilde yazmıyorum zaten.. En azından şimdilik sıkıntı yok.

      Sil
  4. Ücretini boşver, bence denemekten zarar gelmez. İlerisi için, kendini geliştirmen için tecrübe.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle düşünüyorum canım ben de :) Farklı konular hakkında yazarken kendimi sınıyorum..

      Sil
  5. Sana yine iyi canım. Bana bir site için teklif geldi ayda 4 yazı yazacakmışım ki bu mesleğimle ilgili bir yazı olacak bu yüzden hiç de kolay bir yazı değildir. Bunun yanında okuyucu mektubu yanıtlayacakmıişım ayda 10 tane. Ücret ise site yeni açıldığı için gönüllü hizmetmiş. Reklam gelirleri paylaşılacakmış.. İnsanlar ilginç..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teklif değil de rica bence o, ama rica da bu kadar ağır olmaz. Gerçekten ilginç..

      Sil
    2. Rica olsa onun da üslubu ayrıdır ve dediğin gibi şartlar karşı taraf tarafından belirlenmez. Öyle bir sunuldu ki sanırsınız ben yalvarmışım yazmak için. :) Sitenin şartları böyle diye geldiler. İlginç tabi..

      Sil
  6. Canım dediğin gibi rakamlar çok düşük. Geçen sen ben de bu işin içine bi daldım, ama yılmamak da fayda var. Sonradan yazıları aranan bi editör olmak için belki de bu yoldan geçmek gerekiyordur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tabi ki, sırf para kazanmak için kimsenin katlanacağını sanmıyorum zaten buna :)

      Sil
  7. 0,70 kuruş 100 kelime için çok ucuz bir fiyat. 100 kelimelik bir makale şuanda internet piyasasında 2 tl civarı.

    YanıtlaSil