Ölmeden önce beş pişmanlık

Son nefeslerini vermek üzere olan insanları evlerinde ziyaret edip bakımlarını üstlenen Avustralyalı yazar Bronnie Ware, 'Ölmek Üzere Olanların En Yaygın 5 Pişmanlığı' adlı bir kitap yayımladı. İşte o 5 pişmanlık:


1- Başkalarının benden bekledikleri yerine keşke kendi istediğim hayatı yaşayacak cesaretim olsaydı.
2- Keşke bu kadar çok çalışmasaydım.
3- Keşke duygularımı açıklayacak cesaretim olsaydı.
4- Keşke arkadaşlarımla ilişkimi kesmeseydim.
5- Keşke daha mutlu olmama izin verseydim.
.....................................................
1- Hala zamanınız varken hayallerinizi gerçekleştirmek için elinizden geleni yapın, gerçekleşmese bile elimden geleni yaptım olmadı dersiniz ki zaten bir şeyi gerçekten isterseniz o olur. Öylece sessiz kalıp söylenenleri yapmış olmazsınız. İstediğiniz hayata ulaşabilirsiniz, er yada geç bu olur. Çünkü hala hayattasınız, hala nefes alabiliyorsunuz.
2- Çalışmak zorundayız. Bir sürü sebep sayabiliriz çalışmamız için. Her birimiz onlarcasını sıralarız. Çalışırken kendinizi yıpratmayın. Gecenizi gündüzünüze katıp ailenizi ihmal etmeyin. Hırslarınıza yenilmeyin. Hem sevdiğiniz işi yaparsanız gereğinden fazla yorulmamış olursunuz. Bir iki sene daha çalışayım sonra dinlenirim demeyin. O bir iki sene geriye kalan ömrünüzü kısaltıyor olabilir. 
3- Duygularımızı ifade etmek neden bu kadar zor gelir? Sevgiliden öte en basiti anne babaya bile sevdiğimizi söyleyemiyoruz çoğumuz. "Seni seviyorum anne!" demek zorlaşıyor. Sonucundan mı korkuyoruz. Sonucu yok ki. Sonucu mutlu bir anne, günü daha güzel geçecek olan bir kadın. Bir gün hayatından çıkıp gittiğinde arkasından söylemenin hiçbir mantığı yok.
4- Arkadaşlar önemli. Mesafeli olmalı arkadaşlar. Arkadaşlık bağını yitirmemek için, fazla can ciğer olunmamalı, yada fazla soğuk. O karar bilinmeli. Sokakta, apartmanda, iş yerinde selam verebileceği arada bir görüşebileceği arkadaşları olmalı insanın. Arkadaş sadece akranı değildir insanın. Sizden büyükte olabilir, küçükte. Yalnızlık güzel bir duygu evet ama bir kaç gün veya en fazla bir hafta güzel. Sonrası ızdırap. Yalnızlık hasta eder insanı, mutsuz eder, oda ömür kısaltır.
5- Mutluluk çok zor değildir aslında. Kimisine balık tutmak, kimisine yağmurda yürümek, kimisine çikolata yemek kadar kolaydır mutluluk. Mutlu olduğumuz şeyleri biliriz, ama hayatın yoğunluğunda onları erteleriz. Ya da sorumluluklarımızın arasında mutluluğu çok görürüz kendimize.
................................................

Facebook aracılığıyla gördüğüm bu 5 madde beni etkiledi gerçekten. Ne için bu telaş bu kadar. Mutlu olamadıktan sonra gelecekteki mutluluğu kendimize yaratamadıktan sonra nereye koşuyoruz böyle. Sevmediğim bir bölümde okuyup sevmediğim bir işi yapmak için yoruyorum kendimi bu kadar. Ailemin istediklerini yapmak için istediğim herşeyi attım bir kenara. Bu istekleri gerçekleştirmek için verdiğim çaba hayatımı alt üst etti ve insanlardan uzaklaştım mutsuzluğumla birlikte. Daha mutlu olabilirdim. Neyle mutlu olacağımı biliyordum. Benim mutluluğumun bedeli ailemin mutsuzluğu olacak sandım. Oysa öyle değildi. Ben mutlu olunca onlarda mutlu olacaktı, yapmamı istedikleri de kendilerince benim mutluluğumu sağlamaktı. Onların isteklerini yerine getirmiş olmak için hayallerimi hayatımı herşeyi bir kenara attım ve 4 sene geçmiş olmasına rağmen hala pişmanlığımı anlatıyorum. Bu yaranın derinliğini gösterir. Keşke cesaretim olsaydı. Ben bunu istemiyorum diyebilseydim. Keşke herşeye herkese karşı çıkıp istediklerimi yapabilseydim. Bu bana en fazla bir sene sürecek olan bir sıkıntı getirirdi en fazla. Oysa şimdi zaten dört senedir daha büyük bir sıkıntının içerisindeyim. Sizin keşkeleriniz neler?

12 yorum:

  1. Çok yararlı bir paylaşım olmuş ama bu :) Ne kadar bilsek de bu maddelerin her gün okumakta bize hatırlatılmasında fayda var.
    Şu anlık keşke tekvandoyu bırakmasaydım diyorum çok eğleniyordum ve seviyordum çünkü :)
    sonra keşke sınavlara bir gün öncesinden çalışmasaydım diyorum bazen :)

    YanıtlaSil
  2. 3- Keşke duygularımı açıklayacak cesaretim olsaydı. Keşkeee... Teşekkürler çok güzel bir paylaşım.

    YanıtlaSil
  3. KaybolmuşBirDenizyıldızı, canım ben de bu maddeleri dolabıma falan yazmayı düşünüyorum. Yeni keşkelere engel olabilmek için :) Sınavlar konusunda ben de keşke son güne bırakmasaydım diyorum :/

    Longing, rica ederim.. Belki cesaret bulman için bi işarettir bu ;)

    YanıtlaSil
  4. gerçektan çok doğru ,çok güzel bir paylaşım olmuş

    http://coralsfashion.blogspot.com/
    bana da bekliyorum

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Mercan, hemen geliyorum bloguna :)

    YanıtlaSil
  6. Keşkesiz bir hayat yaşayabilen var mıdır acaba ?? keşke olsa derken bile bir keşke çıkıyor baksana :) ama olabildiğince dilediğin gibi yaşamak lazım galiba

    www.gecekiyafeti.com ben de bloğuma beklerim

    YanıtlaSil
  7. en sevdiğim konuda olmuş bu yazı.
    :)
    en sık yazdığım konu bu.
    :)
    ne kadar doğru.
    :)

    YanıtlaSil
  8. Gece Kıyafeti; insan oğlu nankördür biraz da hep elinde olmayanı ister ya o yüzden fazlaca kullanıyoruz galiba "keşke"yi :)

    deeptone; beğenmene sevindim, bence de çok önemli bi konu :)

    YanıtlaSil
  9. bugün de bu konularda iki yazı yazmıştım zaten.
    :)
    okumuyon herhalde.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Deep, sınavlarını bugün itibariyle bitirmiş biri olarak fazla blog okumaya zaman ayıramadım, ama okucam mutlaka :)

    YanıtlaSil
  11. merhabalar çok doğru bir yazı olmuş paylaşım için teşekkürler ;)
    bende bloguma beklerim şimdiden teşekkürler,sevgiler..

    http://bensukaya.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. bensu, beğenmene sevindim, gelicem mutlaka:)

    YanıtlaSil