Beyazıt Akman ve İki Harika Kitabı

Beyazıt Akman, Amerika'da Illinois State Üniversitesi'nde Batı edebiyatında İslam algısı ve Türkler üzerinde doktora yapmakta olan bir araştırmacı, bir yazar, kitaplarıyla özüme kültürüme ait olan ama bana ve bize yabancı gibi gelen her şeyi görebileceğim bir kapı açan kişi. Beyazıt Akman'ın ilk kitabı "Dünya'nın İlk Günü"nü okuduktan sonra ikinci kitabını büyük bir heyecanla bekledim. İslama, Osmanlı İmparatorluğuna bakış açımızdaki yetersizlikleri gördüm okudukça. Kültürümüze yabancılaştığımızı farkettim. Bize ait olan, gurur duyulacak şeyleri görmeyip, barbarlık yakıştırmasıyla ezilmişiz resmen batının karşısında. Oysa ki, öyle bir tarihe sahibiz ki, okudukça araştırdıkça daha derinlere inilecek ve sonu gelmeyen bir dünyaya adım atacağız. "Dünya'nın İlk Günü"nün ardından "Son Sefarad" daha da çok beğeni topladı. Meraklı bekleyişlerin karşılığı alındı, çünkü ilk kitabın ardından Beyazıt Akman'ın ikinci kitabı çok fazla insan tarafından bekleniyordu. Eğer azıcık öz kültürümüzü merak ediyorsanız, Türklük neydi, Osmanlı İmparatorluğu kimdi, çok büyük büyük dedelerimiz nasıl insanlardı ve bununla birlikte diğer milletler devletler nasıldı merak ediyorsanız, harika bir kurgu ve sağlam kaynaklara dayanan bu iki kitabı okumalısınız. Kütüphanemde ki en sevdiğim kitaplar arasında yerlerini aldı bu iki kitap.




2 yorum:

  1. Dunyani Ilk Gunu cok iyiydi gercekten. Dizi yapilacagini da okumustuk gazetelerden. Son Sefarad'i henuz okumadim. Siraya koymak lazim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Dizi olayını duymamıştım ben ama Fetih 1453 filminde büyük ölçüde faydalanıldığını duymuştum. Son Sefarad'ı da kesinlikle tavsiye ediyorum..

    YanıtlaSil